Już w najbliższy czwartek, osiemnastego września w Muzeum Geologicznym w Warszawie odbędzie się prawdziwa, hiszpańska fiesta, wyjątkowe i zarazem największe wydarzenie degustacji hiszpańskich produktów w Polsce. Nie zabraknie szerokiego wachlarza hiszpańskich specjałów: serów, owoców morza, jamón ibérico, wędlin oraz przede wszystkim win.
Przedpremierowo sięgam po butelkę Dinastía Vivanco Brunes
Vino de Briones 2021, które w najbliższy czwartek, podczas hiszpańskiego
wydarzenia zaprezentuje AN.KA WINES.
![]() |
| Dinastia Vivanco Brunes Vino de Briones 2021 |
Vivanco Brunes to wino produkowane przez Dinastía Vivanco w gminie Briones, w sercu Rioja Alta. Jest to przykład nowej apelacji gminnej w Rioja w ramach DOCa Rioja – „vino de municipio”, obecnie określanej także jako „vino de pueblo”. Oznacza to, że cały proces – od uprawy winorośli, po butelkowanie – odbywa się wyłącznie w obrębie jednej gminy. Nazwa „Brunes” nawiązuje do historycznej, celtyckiej nazwy Briones. Podkreśla to związek wina z lokalną tradycją i dziedzictwem regionu. Etykieta inspirowana jest z kolei korkociągiem „Red Devil”, autorstwa Geralda Youhanie, znajdującym się w zbiorach Muzeum Kultury Wina Vivanco.
Wino powstaje z 90% tempranillo i 10% maturana tinta. Zbiory
odbywają się ręcznie, a następnie wino dojrzewa przez rok w beczkach dębowych,
a później jeszcze co najmniej dziewięć miesięcy w butelce. Styl Vivanco Brunes
charakteryzuje się świeżością i czystością aromatów. W bukiecie dominują
czerwone owoce, zwłaszcza wiśnie, wzbogacone nutami grafitu, tonami
balsamicznymi i subtelnym wpływem dębu. W ustach wino jest napięte,
zrównoważone i eleganckie, o długim finiszu.
