W sercu hiszpańskiej apelacji Pago Chozas Carrascal (Utiel-Requena, Walencja) leży rodzinna winiarnia Bodega Chozas Carrascal. To jedno z zaledwie kilkunastu miejsc w Hiszpanii, które może używać prestiżowego statusu Vino de Pago – oznaczającego wino powstające z winnic ściśle związanych z terroir jednej posiadłości.
Historia tej bodegi rozpoczęła się w latach 90., gdy rodzina López zapoczątkowała ambitny projekt: połączyć tradycję regionu z nowoczesną enologią i uprawą ekologiczną. Dziś każda butelka z ich piwnic to efekt pracy w zgodzie z naturą – bez herbicydów i sztucznych nawozów, z dbałością o zachowanie charakteru ziemi i klimatu.
Las Ocho 2020 to wizytówka tej filozofii. Nazwa („Osiem”) odnosi się do unikalnej kupażu ośmiu szczepów: Bobal, monastrell, garnacha, tempranillo, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah oraz merlot. Wino dojrzewa 14 miesięcy w dębie francuskim Allier, a następnie kolejne 12 miesięcy w butelce, nabierając głębi i elegancji.
W kieliszku zachwyca głębokim rubinowym kolorem. W nosie miesza aromaty dojrzałych owoców, nut balsamicznych, wanilii, kawy i gorzkiej czekolady. W ustach jest pełne, gładkie, o soczystej strukturze, z dojrzałymi taninami i długim, lekko mineralnym finiszem.
To już kolejna etykieta, która 18 września zawita na tegoroczną edycję Taste Spain Varsovia 2025. To wyjątkowe wydarzenie, które przenosi hiszpański klimat degustacji do Warszawy, gromadząc w jednym miejscu wielu ciekawych winiarzy z różnych regionów.