Malcorta 2023 – Javier Sanz i sekret starego klonu Verdejo

W sercu hiszpańskiej apelacji Rueda, w miejscowości La Seca, znajduje się winiarnia Javier Sanz Viticultor – rodzinna posiadłość, która od pokoleń oddaje się uprawie winorośli i tworzeniu win z pasją oraz szacunkiem do tradycji. Jednym z najbardziej fascynujących projektów tej winiarni jest przywrócenie niemal zapomnianej odmiany winorośli – Malcorta, rzadkiej mutacji verdejo, która została niemal całkowicie porzucona przez lokalnych winiarzy ze względu na trudności w zbiorach.

Malcorta to stara, niemal wymarła odmiana verdejo, którą Javier Sanz postanowił uratować po latach badań i pracy z materiałem genetycznym tej winorośli. Odmiana ta znana była w przeszłości ze swojej wysokiej jakości, ale również z twardych, drewnianych łodyg, które utrudniały zbiór (stąd nazwa – „malcorta” oznacza „źle się tnie”). Trudność w uprawie sprawiła, że z czasem odmiana została wyparta przez łatwiejsze w prowadzeniu klony. Dzięki zaangażowaniu i cierpliwości, Javier Sanz zdołał przywrócić Malcortę do życia. Efektem jest wino unikalne, eleganckie i bardzo świeże, wyróżniające się naturalną, wyższą kwasowością i wyraźnie owocowym aromatem.


Javier Sanz Viticultor - Malcorta 2023
Malcorta 2023

Malcorta 2023

W kieliszku wino prezentuje się w jasno-słomkowej barwie. W nosie wyczuwalne są cytrusy, białe kwiaty, nuty owoców pestkowych i subtelne akcenty mineralne. W ustach Malcorta urzeka świeżością, wyraźną kwasowością i elegancją. Wino jest długie i uporządkowane, z charakterystyczną dla odmiany wyrazistością. Dzięki swojej świeżości i lekkości, Malcorta doskonale komponuje się z owocami morza, skorupiakami i białymi rybami, takimi jak dorsz, sola czy okoń morski – niezależnie od tego, czy są grillowane, pieczone czy gotowane.

Malcorta 2023 została wyprodukowana w limitowanej ilości dwunastu tysięcy butelek, a kilka z nich przybędzie już niedługo do Warszawy na Food & Wine Tasting from Castilla y Leon 2025.