Good morning on International Aszú Day 2024

Tokaji Aszú to jedno z najwspanialszych słodkich win na świecie. 10 grudnia 2024 roku, jest ósmym już w historii Międzynarodowym Dniem Aszú, dniem w którym miłośnicy węgierskich win w wydaniu Aszú, cieszą się wyjątkowością tego węgierskiego, słodkiego wina.— z użytkownikami Chateau Dereszla.

Aszú Day zostało zapoczątkowane dzięki węgierskiemu pisarzowi Dánielowi Kézdy, który jest nie tylko czołowym organizatorem lutowego cyklu winiarskich imprez Furmint February (Furmint Február) – Miesiąc Furminta, obchodzonego od 2010 roku, ale również Hárslevelűk Éjszakája (Nocy Hárslevelű) wydarzenia, które swój początek zapoczątkowało w 2014 roku.

To już ósma edycja tego międzynarodowego święta, kiedy to celebrujemy ten dzień ekskluzywnym i jednym z najwspanialszych słodkich win świata, jakim jest Tokaji Aszú. Jedno z najwspanialszych słodkich win dobrze komponuje się nie tylko z deserami lecz również z wytrawnymi potrawami czasem również z udziałem czerwonego mięsa.



Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2010 w Aszú Glass

Dziś dzień ten celebruję wraz z tokajską winiarnią Dereszla, której historia sięga XV wieku, w towarzystwie kieliszka wyprodukowanego przez Halimba Crystal, specjalnie dla słodkich win Aszú. Wino w aromatach zaskakuje swoją bujnością. Aromaty miodu, moreli, brzoskwini oraz dojrzałej pomarańczy podparte są nutami wosku pszczelego. Usta uosabiają harmonię cukru i kwasu. Słodkie miodowe smaki przenikające się z brzoskwinią i pomarańczą oraz suszonymi owocami dopieszczone są nadal wysoką kwasowością, która tworzy jakościową harmonię. A wszystko to we wspomnianym powyżej Aszú Glass specjalnym kieliszkiem, który dzięki Gergeli Ripce – Tokaj Guide, został specjalnie wyprodukowany dla tego rodzaju win.