TOKAJIM – kontynuacja rodzinnej tradycji

Rodzinna tradycja trwająca sto lat skłoniła przodków prekursora, Istvána Takácsa i Michala Kratochvíli do założenia winiarni i zarazem kontynuacji rodzinnego dziedzictwa. W 2004 roku zdecydowali się w tokajskiej miejscowości Bodrogkeresztúr rozpocząć produkcję wina. Operując na areale dwudziestu hektarów, posiadają dziesięć winnic w obrębie czterech wsi. Głównym trzonem winiarni są pojedyncze parcele Kakas (5 hektarów) w Bodrogkeresztúr, Barakonyi (4 hektary) w Bodrogkisfalud oraz Veresek (4,5 hektara) w Mád. Część zbiorów @TokajIM sprzedaje do innych, dużych winiarni, a z pozostałych wytwarzają rocznie około 5000 butelek. W swoim portfolio mają podobne zestawy etykiet, które w głównej mierze są wizytówką regionu. To co ich odróżnia od innych winiarzy, to przede wszystkim terroir swoich parceli oraz indywidualne podejście do produkcji wina.

Édes Szamorodni 2017

Nie emanuje nadmierną ilością cukru resztkowego, a wraz z wyraźną kwasowością tworzy pewną spójność. Nos jest brzoskwiniowy, miodowy z ciepłymi, egzotycznymi owocami przeplatającymi się z delikatną redukcją w tle i niuansami wanilii, orzechów oraz nuty korzennej. Usta równomiernie rozkładają na podniebieniu smaki miodu spadziowego, dopełnionymi ciepłym owocem cytrusowym, przechodzącym w korzenne i przyprawowe smaki, a kwasowość umiejętnie balansuje wraz z słodyczą, pozostawiając po sobie długi posmak.

Wspaniałe wino w dobrej cenie, które czeka na swojego importera w Polsce. Naprawdę warto wziąć tą winiarnię do swojego portfolio.