Karl Friedrich Aust Spätburgunder Goldener Wagen 2019 und hirschwurst mit sauerkraut

Karl Friedrich Aust to młody frik z Radebeu (Saksonia), pasjonat i kontynuator wielowiekowej rodzinnej tradycji. Wykorzystując przekazane doświadczenie swoich przodków i wprowadzając nowe techniki, tworzy nietuzinkowe wina.

Winiarska tradycja rodziny Aust sięga XVII wieku, która przez wieki operowała na pojedynczych siedliskach na pograniczu Drezna: Goldener Wagen, Steinrück oraz Johannisberg. Dziś to około sześć hektarów obsadzonych między innymi takimi szczepami jak: müller-thurgau, riesling, goldriesling, scheurebe, bacchus, weißburgunder, auxerrois, kerner, traminer oraz spätburgunder.

Spätburgunder Goldener Wagen 2019

Spätburgunder Goldener Wagen 2019
To wino, które zasługuje na szczególną uwagę. Przy pierwszym kontakcie nie pozwala się w sobie zakochać, jednak kilka godzin po otwarciu daje się poderwać. Ten dojrzewający w drewnianych beczkach pinot noir emanuje owocami dojrzałych wiśni, jagód oraz jeżyn, a wszystko dopełnione jest nutą wanilii oraz wędzonego dymu. W smaku niesie gęstą, taninową strukturę z eleganckim nienarzucającym się owocem, uśrednioną kwasowością oraz aksamitnym finiszem. Delikatne czerwone mięsa uwielbiają wręcz to wino, a w naszym przypadku stworzyło wspaniały mariaż z kiełbaskami z jelenia (hirschwurstem) oraz kapustą (sauerkraut).