Historyk z zawodu, winiarz z pasji! Dr Krisztián Ungváry to ceniony węgierski historyk, z którego nazwiskiem związanych jest kilkanaście niezależnych tomów i ponad dwieście publikacji naukowych, które ukazały się między innymi w języku węgierskim, angielskim, niemieckim, polskim, portugalskim, francuskim, japońskim i chińskim. Swoją poważną przygodę z winem rozpoczął w 1996 roku, kiedy zakupił dwu i pół hektarową, historyczną winnicę na obrzeżach wsi Olaszliszka, w pobliżu Sárostapak. Winnica charakteryzuje się tym, iż część nasadzeń pochodzi sprzed stu lat. Choć swoje wina ukazał szerszemu światu dopiero w 2000 roku, to cały czas widział problemy i uczył się na błędach. Jeszcze kilka lat temu jego wina nie były oceniane zbyt dobrze, jednak ostatnie roczniki ukazuję pełnię charakteru i jakość tokajskiego wina. Vayi borászat to butikowa winiarnia z Erdőbénye, która posiada w swoim portfolio ledwie kilka tysięcy butelek rocznie, w skład których wchodzą: frizzante dry, wytrawne furminty, pinot noir, szamorodni w wersji słodkiej (edés) oraz wytrawnej (száraz), cuvee oraz aszú.
Tokaji Szamorodni Edés jest winem, które powstało ze szczepu Sárgamuskotály (żółty muszkat). Wino fermentowało i dojrzewało w dębie zempleńskim przez cztery lata. Nos charakteryzuje się aromatami miodowymi z akcentem nut jabłkowych oraz ciepłych, egzotycznych owoców. Usta nieprzesadnie słodkie, jednak na pierwszym planie podniebienie doświadcza miodu, delikatnego posmaku ostrej i gorzkawej gałki muszkatołowej, aby za chwilę połączyć się z dość wysoką kwasowością. Wino dość strukturalne i kompletne, ukazujące dobrze oddany charakter Szamorodni Edés. Kulinarnie bardzo szeroko spoglądające. Począwszy od serów, poprzez pikantną kuchnię azjatycką, aż po desery.
Tokaji Szamorodni Edés jest winem, które powstało ze szczepu Sárgamuskotály (żółty muszkat). Wino fermentowało i dojrzewało w dębie zempleńskim przez cztery lata. Nos charakteryzuje się aromatami miodowymi z akcentem nut jabłkowych oraz ciepłych, egzotycznych owoców. Usta nieprzesadnie słodkie, jednak na pierwszym planie podniebienie doświadcza miodu, delikatnego posmaku ostrej i gorzkawej gałki muszkatołowej, aby za chwilę połączyć się z dość wysoką kwasowością. Wino dość strukturalne i kompletne, ukazujące dobrze oddany charakter Szamorodni Edés. Kulinarnie bardzo szeroko spoglądające. Począwszy od serów, poprzez pikantną kuchnię azjatycką, aż po desery.