Krisztián Ungváry i jego Szamorodni Edés 2017

Historyk z zawodu, winiarz z pasji! Dr Krisztián Ungváry to ceniony węgierski historyk, z którego nazwiskiem związanych jest kilkanaście niezależnych tomów i ponad dwieście publikacji naukowych, które ukazały się między innymi w języku węgierskim, angielskim, niemieckim, polskim, portugalskim, francuskim, japońskim i chińskim. Swoją poważną przygodę z winem rozpoczął w 1996 roku, kiedy zakupił dwu i pół hektarową, historyczną winnicę na obrzeżach wsi Olaszliszka, w pobliżu Sárostapak. Winnica charakteryzuje się tym, iż część nasadzeń pochodzi sprzed stu lat. Choć swoje wina ukazał szerszemu światu dopiero w 2000 roku, to cały czas widział problemy i uczył się na błędach. Jeszcze kilka lat temu jego wina nie były oceniane zbyt dobrze, jednak ostatnie roczniki ukazuję pełnię charakteru i jakość tokajskiego wina. Vayi borászat to butikowa winiarnia z Erdőbénye, która posiada w swoim portfolio ledwie kilka tysięcy butelek rocznie, w skład których wchodzą: frizzante dry, wytrawne furminty, pinot noir, szamorodni w wersji słodkiej (edés) oraz wytrawnej (száraz), cuvee oraz aszú.

Tokaji Szamorodni Edés jest winem, które powstało ze szczepu Sárgamuskotály (żółty muszkat). Wino fermentowało i dojrzewało w dębie zempleńskim przez cztery lata. Nos charakteryzuje się aromatami miodowymi z akcentem nut jabłkowych oraz ciepłych, egzotycznych owoców. Usta nieprzesadnie słodkie, jednak na pierwszym planie podniebienie doświadcza miodu, delikatnego posmaku ostrej i gorzkawej gałki muszkatołowej, aby za chwilę połączyć się z dość wysoką kwasowością. Wino dość strukturalne i kompletne, ukazujące dobrze oddany charakter Szamorodni Edés. Kulinarnie bardzo szeroko spoglądające. Począwszy od serów, poprzez pikantną kuchnię azjatycką, aż po desery.