János Árvay, to jedna z najbardziej kultowych, cichych postaci Tokaju. W cieniu splendoru tkwi na posterunku już przeszło czterdzieści siedem lat, tworząc jedne z najlepszych win w regionie. Wrodzony w studwudziestoletnią rodziną tradycję, dziś zarządza wraz z rodziną winnicami o powierzchni siedemnastu hektarów, z parcelami zlokalizowanymi wokół miejscowości Ratka, na północ od miejscowości Tokaj oraz Mád. Historia jego miłości do wina rozpoczęła się wraz z otrzymaniem 450 krzewów winorośli w winnicy Meggyes, którymi obdarowany został podczas zaślubin z Katlin Árvay. To był poniekąd „drugi” ślub, który wyznaczył pewien kierunek życia, trwający po dziś dzień.
Árvay Családi Pincészet – to ponad siedemnaście hektarów upraw winorośli zlokalizowanych w większości na południowy wschód od miejscowości Ratka. Występująca tu gleba jest bardzo zróżnicowana. Od skał kwarcytowych oraz zeolitu występującego na Istenhegy (Bożej Górze), poprzez betonit, kształtujący kręgi gejzera na Padihegy, tuf riolitowy (pumeks) w Maggyes, aż po glebę gliniastą połączoną z różnorodnymi skałami na Köves-Úrágya. Każda z tych parceli rodzi wspaniałe grona, dające jakże odmienne wina. Roczna produkcja waha się na poziomie zaledwie 30.000 butelek, a to za sprawą bardzo dużego ograniczenia zbiorów.
János Árvay – to człowiek z pasją, który oddał się ziemi i temu, co rodzi się na powulkanicznych glebach. Winiarz roku 2000 w Tokaju i Winiarz Roku na Węgrzech w 2003. Osobowość, która postawiła sobie za cel, stworzenie najwyższej jakości win wytwarzanych o okolicach miasta Mád. Wielki miłośnik terroir, znawca podłoża, które rodzi wspaniały materiał na wina, pasjonat oraz kolekcjoner kamieni.