János Árvay – cicha ikona Tokaju!

János Árvay, to jedna z najbardziej kultowych, cichych postaci Tokaju. W cieniu splendoru tkwi na posterunku już przeszło czterdzieści siedem lat, tworząc jedne z najlepszych win w regionie. Wrodzony w studwudziestoletnią rodziną tradycję, dziś zarządza wraz z rodziną winnicami o powierzchni siedemnastu hektarów, z parcelami zlokalizowanymi wokół miejscowości Ratka, na północ od miejscowości Tokaj oraz Mád. Historia jego miłości do wina rozpoczęła się wraz z otrzymaniem 450 krzewów winorośli w winnicy Meggyes, którymi obdarowany został podczas zaślubin z Katlin Árvay. To był poniekąd „drugi” ślub, który wyznaczył pewien kierunek życia, trwający po dziś dzień.


Urodzony w połowie ubiegłego wieku, w miejscowości Ratka, dorastał wśród winnic zlokalizowanych na powulkanicznych glebach. Jednak za młodu nie zamierzał zostać winiarzem. Los kierował Jánosa w innym kierunku i to zmieniło się wraz ze ślubem. Odtąd jego mała winnica, wolno, ale systematycznie zaczęła się rozrastać. Nabywał świetnie utrzymane parcele w okolicy Ratki i zajął się winiarstwem „na poważnie”. Swoje doświadczenie, budował pracując u państwowego giganta, a z początkiem lat dziewięćdziesiątych, podjął pracę w słynnej winiarni Disznókö, w której był głównym enologiem. To między innymi dzięki niemu powstał nowy, obecnie dominujący styl Tokaju, nazywany „stylem Disznókö”, który wyznaczał nowe standardy. Końcówka ubiegłego tysiąclecia przyniosła kolejne wyzwanie. Spółka Árvay & Co, zawiązana z Krisztianem Sauska, miała wyznaczyć nowy trend, lecz pewne poróżnienie zakończyło ich współpracę po ośmiu latach.



W 2009 roku, János Árvay postanowił powrócić do Ratki i otworzyć własną winiarnię. Tak powstała Árvay Csaladi Pince, rodzinna winiarnia prowadzona przez Jánosa, jego żonę Katlinę oraz dwójkę dzieci; Angelicę oraz Szabolcsa.
Árvay Családi Pincészet – to ponad siedemnaście hektarów upraw winorośli zlokalizowanych w większości na południowy wschód od miejscowości Ratka. Występująca tu gleba jest bardzo zróżnicowana. Od skał kwarcytowych oraz zeolitu występującego na Istenhegy (Bożej Górze), poprzez betonit, kształtujący kręgi gejzera na Padihegy, tuf riolitowy (pumeks) w Maggyes, aż po glebę gliniastą połączoną z różnorodnymi skałami na Köves-Úrágya. Każda z tych parceli rodzi wspaniałe grona, dające jakże odmienne wina. Roczna produkcja waha się na poziomie zaledwie 30.000 butelek, a to za sprawą bardzo dużego ograniczenia zbiorów.


János Árvay – to człowiek z pasją, który oddał się ziemi i temu, co rodzi się na powulkanicznych glebach. Winiarz roku 2000 w Tokaju i Winiarz Roku na Węgrzech w 2003. Osobowość, która postawiła sobie za cel, stworzenie najwyższej jakości win wytwarzanych o okolicach miasta Mád. Wielki miłośnik terroir, znawca podłoża, które rodzi wspaniały materiał na wina, pasjonat oraz kolekcjoner kamieni.


Wina Jánosa Árvaya z całą pewnością plasują się w pierwszej lidze tokajskich win. Czuć w nich terroir regionu oraz poszczególnych jego części, zaangażowanie i morderczą pracę w tworzeniu win jakościowych. Słynący ze słodkich win region, pragnie być zauważalny na świecie również ze swoimi wytrawnymi pozycjami. A dzięki takim winiarzom, staje się to możliwe, a zarazem bardzo pożądane przez rynek.