Vino Nobile di Montepulciano 2018 z najstarszej Toskańskiej spółdzielni

Powracam do Toskanii, a konkretnie do Montepulciano gdzie w północnych granicach miasteczka zlokalizowana jest Vecchia Cantina Di Montepulciano. Ta najstarsza w Toskanii spółdzielnia skupia obecnie czterystu członków (winoogrodników) sprawujących nadzór nad tysiącem hektarów winnic. Z bogatego portfolio spółdzielni, wyłania się wyodrębniona marka Cantina del Redi, będąca flagową linią tego wytwórcy.

Cantina del Redi – Vino Nobile di Montepulciano 2018

To flagowe wino z Montepulciano powstało z kupażu sangiovese (90%) oraz canaiolo (10%). Po fermentacji w stalowych kadziach wino dojrzewało przez dwadzieścia cztery miesiące w dużych beczkach z słowackiego dębu, a niewielka część w barrique z francuskiego dębu. Przed wypuszczeniem na rynek, wino leżakowało dodatkowo sześć miesięcy w butelkach. Vino Nobile charakteryzuje się głębokim rubinowym kolorem z fioletowymi refleksami. Wino emanuje bogatymi aromatami leśnych owoców (jagoda, jeżyna, czarna porzeczka) oraz owoców sadu (czereśnia oraz wiśnia), a wszystko to przeplatane nutą korzennych przypraw. Usta spójne i dobrze zharmonizowane, z wyczuwalnym owocem, wanilią i nutą dymną. Taniny prezentują się dość prężnie, a finisz obfituje w przyprawowe smaki. Idealne wino do lokalnej potrawy pappardelle al cinghiale – tradycyjnego włoskiego makaronu z dziczyzną i dodatkami, bistecca alla fiorentina – krwistego steka, a także do baraniny, wszystkich czerwonych mięs najlepiej z dodatkami ziół oraz dojrzewających serów.