Powracam do Toskanii, a konkretnie do Montepulciano gdzie w północnych granicach miasteczka zlokalizowana jest Vecchia Cantina Di Montepulciano. Ta najstarsza w Toskanii spółdzielnia skupia obecnie czterystu członków (winoogrodników) sprawujących nadzór nad tysiącem hektarów winnic. Z bogatego portfolio spółdzielni, wyłania się wyodrębniona marka Cantina del Redi, będąca flagową linią tego wytwórcy.
Cantina del Redi – Vino Nobile di Montepulciano 2018To flagowe
wino z Montepulciano powstało z kupażu sangiovese (90%) oraz canaiolo
(10%). Po fermentacji w stalowych kadziach wino dojrzewało przez dwadzieścia
cztery miesiące w dużych beczkach z słowackiego dębu, a niewielka część w
barrique z francuskiego dębu. Przed wypuszczeniem na rynek, wino leżakowało
dodatkowo sześć miesięcy w butelkach. Vino Nobile charakteryzuje się głębokim
rubinowym kolorem z fioletowymi refleksami. Wino emanuje bogatymi aromatami leśnych
owoców (jagoda, jeżyna, czarna porzeczka) oraz owoców sadu (czereśnia oraz
wiśnia), a wszystko to przeplatane nutą korzennych przypraw. Usta spójne i
dobrze zharmonizowane, z wyczuwalnym owocem, wanilią i nutą dymną. Taniny
prezentują się dość prężnie, a finisz obfituje w przyprawowe smaki. Idealne
wino do lokalnej potrawy pappardelle al cinghiale – tradycyjnego włoskiego
makaronu z dziczyzną i dodatkami, bistecca alla fiorentina – krwistego steka, a
także do baraniny, wszystkich czerwonych mięs najlepiej z dodatkami ziół oraz
dojrzewających serów.