Chianti Colli Senesi 2020 – wino z miasta wież

Fattoria San Donato to prowadzona w trzecim już pokoleniu (1932r) winiarnia, której winnice każdego dnia spoglądają na San Gimignano, oddychając najbardziej autentyczną Toskanią. San Donato było ważnym centrum etruskim, wioską położoną w lesie nieopodal Via Francigena – historycznego, transalpejskiego szlaku handlowego. Prowadzone tu znaleziska archeologiczne potwierdzają, iż winiarstwo obecne było w regionie już w V wieku, a sama historia datuje ten region w uprawie winorośli na 2500 lat. Tutaj króluje vernaccia oraz sangiovese. Towarzyszą im, zgodnie z tradycją ciliegiolo, colorino i malvasia oraz w mniejszym stopniu merlot, vermentino oraz syrah. Niedawno Winiacz miał okazję degustować San Donato Chianti Colli Senesi Selezione Fiamma, wino dedykowane najmłodszej córce winiarza. Dziś natomiast sięgam po łagodniejszego przedstawiciela z apelacji Colli Senesi, jakim jest:

Chianti Colli Senesi DOCG Tradizionale 2020

W tym przypadku mamy trochę delikatniejszą etykietę od Fattoria San Donato, reprezentującą winnicę Poggio alle corti. Ten kupaż sangiovese (95%) oraz cilegiolo (5%) macerowany był przez około czternastu dni w kontrolowanej temperaturze, a następnie dojrzewał w kadziach cementowych przez sześć miesięcy. Wino dojrzewało dodatkowo przez co najmniej pół roku w butelce przed wypuszczeniem na rynek. W nosie charakterystyczne aromaty dojrzałych czerwonych owoców z mineralnymi nutami przeplatanymi dymem. Usta wytrawne, średnio zbudowane z zrównoważonymi taninami i kwasowością. Jest owoc, jest kwasowość, jest równowaga, co czyni to wino przyjemnym i łatwym do picia. Chianti Colli Senesi Tradizionale poleca się do toskańskich wędlin i serów, czerwonych mięs, Cacciucco oraz Spaghetti Bolognese.