Tarcal Bor 2019 – zjednoczony Tarcal

Tarcal Bor jest bardzo ciekawą inicjatywą, powstałą w wyniku silnej współpracy tarcalskich winiarzy. Koncept stworzenia wspólnego wina powstał w połowie ubiegłej dekady, a celem stworzenia tego wina było promowanie i zarazem wzmacnianie rozwoju gospodarczego, kulturalnego oraz winiarskiego historycznej wsi Tarcal Bor és Kultúra Egyesület. W tym wspólnym projekcie, w latach 2016-2019 wzięli udział między innymi: Basilicus, Tokaj Kikelet Pince, KERN-Bor, Gróf Degenfeld, Katalin Palásthy, Myrtus Pince Tokaj, Kutató Intézet, Tokajicum i Majoros Birtok. Koncept wytworzenia wspólnego wina skupia się każdego roku na kupażu dwóch szczepów (furmint oraz hárslevelű) pochodzących z (w zależności od rocznika) z różnych tarcalskich winiarni. Więc można by rzec, iż jest to zarazem kupaż odmian jak również wspólny kupaż różnych winiarni. W projekt rocznika 2019 zaangażowali się: Majoros Birtok, Myrtus Ponce, Basilicus, Kikelet Pince oraz Palasthy Katalin.

Taka hybrydyzacja stworzyła wino o cytrusowych aromatach z niuansami zielonego jabłka oraz gruszki. W ustach bogate i złożone. Pojawia się dużo egzotycznego owocu, przypraw z delikatnym podkręceniem beczką. Wino zostało wyprodukowane zaledwie w ilości 1760 butelek i praktycznie dostępne jest tylko w lokalnych winiarniach, biorących udział w projekcie. Wino świetnie komponuje się z owocami morza, pieczonymi rybami jak również krewetkami na maśle z czosnkiem na białym winie.