Füleky Tokaji Furmint 2020 z panierowaną gołką owczą

Winiarnia Füleky została założona w 1998 roku w XIX-wiecznej barokowej rezydencji w Bodrogkeresztúr w Tokaju. Obecnie zarządza na areale dwudziestu pięciu hektarów winnic zlokalizowanych na jedenastu różnych parcelach (Teleki, Vinnai, Bakonyi, Dobai, Mestervölgy, Úrágya, Király, Veresek, Somos, Sajgó, Palandor). Za charakterem win Füleky stoi György Brezovcsik, który nieustannie eksperymentuje, odkrywając uosobienie oraz potencjał uprawianych tam odmian. Ciekawą inicjatywą Füleky Pincészet jest to, iż dochód ze sprzedaży win pod marką FÜLÖP – nazwanej na cześć miejscowego (niestety już zmarłego) bociana, zostaje przeznaczany na utrzymanie bocianich gniazd w Bodrogkeresztúr oraz w okolicy.

Füleky Pincészet Tokaji Furmint 2020
Füleky Pincészet Tokaji Furmint 2020

Tym razem z portfolio Füleky Pincészet postanowiliśmy wybrać Tokaji Furmint 2020, które powstało z mieszanki win z różnych parceli. Choć to podstawowe wino w ofercie producenta, György Brezovcsik zrobił tu „dobrą robotę” najprawdopodobniej fermentując i dojrzewając wino w beczkach z lokalnego dębu. W nosie utrzymują się aromaty dojrzałych owoców cytrusowych z odrobiną nuty drzewnej oraz delikatnym botrytisem. Usta pełne i złożone z ładnym balansem. Wyczuwalny ciepły, egzotyczny owoc przenika się z dość wyraźną kwasowością. Jest to świeże i zarazem doskonałe wino, które z pewnością pasować będzie do sałatek, białych mięs w sosie, ryb, grillowanych warzyw oraz serów. Tym razem wybór padł na panierowane i smażone plastry gołki owczej wędzonej (podhalańskiego sera).