Krisztián Ungváry i jego Szamorodni Száraz 2020

Historyk z zawodu, winiarz z pasji! Dr Krisztián Ungváry to ceniony węgierski historyk, z którego nazwiskiem związanych jest kilkanaście niezależnych tomów i ponad dwieście publikacji naukowych, które ukazały się między innymi w języku węgierskim, angielskim, niemieckim, polskim, portugalskim, francuskim, japońskim i chińskim. Swoją poważną przygodę z winem rozpoczął w 1996 roku, kiedy zakupił dwu i pół hektarową, historyczną winnicę na obrzeżach wsi Olaszliszka, w pobliżu Sárostapak. Winnica charakteryzuje się tym, iż część nasadzeń pochodzi sprzed stu lat. Choć swoje wina ukazał szerszemu światu dopiero w 2000 roku, to cały czas widział problemy i uczył się na błędach. Jeszcze kilka lat temu jego wina nie były oceniane zbyt dobrze, jednak ostatnie roczniki ukazuję pełnię charakteru tokajskiego wina.


Vayi borászat to butikowa winiarnia z Erdőbénye, która posiada w sowim portfolio ledwie kilka tysięcy butelek rocznie, w skład których wchodzą: frizzante dry, wytrawne furminty, pinot noir, szamorodni w wersji słodkiej (edés) oraz wytrawnej (száraz), cuvee oraz aszú.



Tokaji Szamorodni Száraz jest wersją dużo bardziej intrygującą i zarazem mniej powszechną, niż wersja słodka. Powstaje jak edés z tym, że do zrobienia tego wina używa się gron z mniejszą ilością botrytisu (grona pokryte szlachetną pleśnią) i fermentuje do wersji wytrawnej. Wytrawny szamorodni charakteryzuje się aromatami nie tylko miodowymi oraz cytrusowymi, w dużej mierze wiodące są nuty orzechowe z delikatną goryczką i beczkowym niuansem. W ustach wyczuwalna jest limonka, grejpfrut, brzoskwinia z domieszką orzechów wraz z delikatnym oksydatywnym stylem, który nadaje winu niepowtarzalny charakter. Kulinarnie wino sprawdzi się z dojrzałymi szynkami, tłustymi serami, ragout oraz zupami grzybowymi, a także z kremowym risotto z leśnymi grzybami.