Vino Nobile di Montepulciano i burgerowy zawrót głowy

Gracciano della Seta
Dziś, szef kuchni serwuje (hand made) wołowe burgery wraz z Vino Nobile di Montepulciano 2019 z historycznej posiadłości Gracciano della Seta. Nagrodzone 92 punktami przez magazyn Decanter, jest kupażem Sangiovese (Prugnolo Gentile) 90% oraz Merlot 10%, które fermentowało przez okres 25 dni, a następnie dojrzewało przez 18 miesięcy w drewnianych beczkach. W nosie wino ukazuje bogate aromaty wiśni, moreli, fiołków przeplatającymi się z nutami pikantnymi. W ustach wino jest niezwykle przyjemne, zrównoważone o bardzo dobrej strukturze. Złagodzona przez beczkę tanina jest wyraźna lecz nie za mocna. Dość wysoka kwasowość doskonale łączy się z owocowymi smakami. Wino będzie wspaniałym kompanem dla grillowanych mięs, pieczeni, dziczyzny oraz dojrzewających serów.

Komentarze