Lunch w towarzystwie endemicznej Friuli

Z dziedzictwem sięgającym końca XIX wieku, rodzina Martellozzo przekazuje sztukę tworzenia win z pokolenia na pokolenie. Założona przez Giovaniego Martellozzo, który swoje wieloletnie doświadczenia przekazał synowi Mario, winiarnia Piera 1899 w trzecim pokoleniu zarządzana jest obecnie przez Pierę, wnuczkę prekursora. Operując na areale 100 hektarów, Piera od trzech dekad jest siłą napędową rozwoju rodzinnego biznesu. Dziś w portfolio winiarni znajduje się prawie 30 etykiet reprezentujących między innymi takie odmiany, jak: glera, sauvignon, merlot, pinot noir, chardonnay, cabernet sauvignon, cabernet frank, pinot grigio, refosco jak również endemiczne odmiany: raboso oraz ribolla gialla.

Piera 1899

Ribolla Gialla 2021 od Piera 1899, charakteryzuje się jasno-słomkową barwą z zielonymi refleksami. Mocne aromaty owoców cytrusowych dopieszczają nuty owoców z sadu oraz niuanse kwiatowe (róża, akacja). Na podniebieniu wino jest delikatne, świeże i eleganckie. Solidna struktura łączy owocowe smaki z dość wysoką kwasowością nadając winu charakterystycznej świeżości. Wino bardzo wdzięcznie komponuje się w zestawieniach z takimi potrawami jak białe mięsa, grillowane i wędzone ryby, sałatki oraz przystawki. W tym przypadku lunchowym partnerem dla Ribolla Gialla są panierowane kulki ryżowe z mozzarellą oraz sosami curry i czosnkowym.

Komentarze