Dwa oblicza Prosecco Springo Green!

We włoskich klimatach SpaccaNapoli Powiśle, odbyła się polska premiera importowanego przez Le Barbatelle, Springo Green Conegliano Prosecco Superiore od Le Manzane. Springo Green jest „powrotem do korzeni”, kiedy to niefiltrowane wino bazowe przechodziło wtórną fermentację w butelkach. Urodzone na wzgórzach Conegliano, w kieliszku skrywa trzypokoleniową tradycję rodziny. Wino po pierwszej fermentacji leżakowało na osadzie „Sui Lieviti” przez okres pięciu miesięcy. Wtórna, miesięczna fermentacja rozpoczęła się w autoklawie, aby zakończyć się po kolejnych dwóch miesiącach w butelkach.

Le Manzane


Springo Green może być serwowane w dwóch wersjach. W pierwszym przypadku, nie naruszając osadu, w kieliszku pojawia się elegancki bukiet o owocowej intensywności ciepłych, egzotycznych owoców z dodatkiem jabłka. Usta są bardzo rześkie i sprężyste. Owocowość wraz z delikatną pikantnością tworzą spójną całość. Wersja wstrząśnięta „pobudza” osad drożdżowy, który mieszając się z owocowością, nadaje winu pełniejszej struktury, budząc przy tym nuty maślane oraz chlebowe. Usta stają się poważniejsze i pełniejsze, a cytrusowe owoce zostają przykryte smakami skórki chleba.

Le Manzane
Springo Green Conegliano Prosecco Superiore, jak również całe portfolio producenta dostępne jest w ofercie importera Le Barbatelle oraz w sieci sklepów Białe czy Czerwone?.

Komentarze