Chardonnay 2020 Winnica Turnau |
Choć wino rodzi się w winnicy, to świadomość stworzenia czegoś wyjątkowego rodzi się dopiero w winiarni. Ten skomplikowany proces produkcji jest równie pracochłonny, a nawet bardziej czasochłonny niż praca w winnicy. Tu praca również trwa przez cały rok – czasem niezależnie od pory dnia i nocy. Szereg czynności związanych z produkcją wina jest zaskakujący. Nie wspominając już o szypułkowaniu, a zaczynając od wyciskania moszczu z gron, przez macerację na skórkach, fermentację, dojrzewanie i starzenie, winiarz tworzy swoje dzieła, którymi my jako konsumenci, raczymy swoje podniebienia. Jednym z takich dzieł jest niewątpliwie Chardonnay 2020 z Winnicy Turnau, które uznane zostało najlepszym białym winem w Polsce, w tegorocznej edycji konkursu Polskie Korki.
„Jest to jedyny w Polsce konkurs oceniający tylko wina polskie i przyznający jedynie trzy nagrody w każdej kategorii. Jury konkursu składa się z doświadczonych sommelierów oraz krytyków winiarskich z Polski oraz z zagranicy.”
W tegorocznej, bodajże już dziewiątej edycji tego prestiżowego konkursu zostało poddanych ocenie ponad 250 win. Winnica Turnau w tegorocznej edycji zgarnęła aż cztery korki za: Riseling 2020 - brąz, Szlachetny Zbiór 2021 – srebro, Johanniter 2021 – złoto oraz Chardonnay 2020, które zostało uznane za najlepsze wytrawne wino w Polsce.
Chardonnay 2020 Winnica Turnau
Chardonnay 2020 jest winem wzorcowym, wręcz nieskazitelnym. Sztywny kręgosłup, piękna struktura i owocowa bogatość tworzą spójność skrytą pod Złotym Korkiem. Nos bardzo bogaty, charakteryzuje się aromatami ciepłych, egzotycznych owoców (brzoskwinia, ananas, grapefruit) z domieszką zielonych jabłek. Usta potężne i pełne, a to za sprawą trzynastomiesięcznej fermentacji i dojrzewania w beczkach dębowych oraz akacjowych. Przeprowadzona fermentacja malolaktyczna nadała maślano – beczkowej szarmanckości. Wino wspaniale skomponuje się z tłustymi rybami, drobiem, kurkami smażonymi na maśle, pastami z sosami śmietanowymi oraz dojrzewającymi serami. Mój wybór w tym przypadku padł na stonowane, wędzone szprotki w tempurze komponujące się z bogatą strukturą wina, wraz ze świeżą, żywiołową sałatką krabową, uzupełniającą bogatość jego aromatów.