Kvaszinger – Tradycja przodków w młodych rękach.

Rodzina Kvaszinger od wielu pokoleń sprawuje pieczę nad uprawą winogron oraz produkcją win w Tokaju. Historia rodu na tokajskiej ziemi sięga końca XIX wieku, kiedy to przodek László – obecnego właściciela – przybył z Prus na tereny Podgórza Tokajskiego. Ödön Kvaszinger, bo o nim mowa, zatrudnił się wtedy jako zarządca u miejscowego Barona Vay. W tym miejscu historia zaczyna natomiast obrastać w dwie legendy. Jedna z nich mówi, iż pradziadek Ödön odkupił winnicę za długi karciane Barona, druga zaś, bardzo podobna, iż winnicę otrzymał w dowód uznania za spłacenie długów Vay’a. Tak czy inaczej, w 1929 roku Kvaszingerowie zostali właścicielami czterohektarowej winnicy Hatalos położonej w bezpośrednim sąsiedztwie wsi Olaszliszka. Dziś kolejne już pokolenie kultywuje rodzinną tradycję. László Kvaszinger zarządza winnicami Hatalos i Meszes o łącznej powierzchni ośmiu i pół hektara upraw, produkując rocznie około czterdziestu tysięcy butelek.

Kvaszinger Tokaji Szamorodni 2017
Tokaji Szamorodni 2017

Tokaji Szamorodni Édes 2017 o czystym wyrazistym aromacie ciepłych i słodkich owoców egzotycznych, z dużą dominacją moreli, jabłek, suszonych owoców oraz nutą wanilii. Na podniebieniu znajdziemy kandyzowane owoce tropikalne, słodycz jabłek i wyrazistość herbaty. Umiarkowany poziom cukru resztkowego wahającego się na poziomie 115 g/l, przy średniej kwasowości wynoszącej 7,5 grama na litr sprawia, iż wino posiada dobrą strukturę pozostającą w równowadze z ładnym szkieletem kwasowym.