Tokaj & CO. - słowacki styl Tokaju

Historia Tokaj & CO rozpoczyna się wraz z rokiem 1924, kiedy powstał lokalny instytut badawczy winiarstwa, który działał do 1989 roku. Po ustrojowych przeobrażeniach, nad instytutem rozciągnęło swoją pieczę czechosłowackie, Państwowe Przedsiębiorstwo Wina, które zarządzało zasobami do 1998 roku. Jednak upadek państwowej firmy spowodował, iż największa w słowackim Tokaju winiarnia, pozostawiła po sobie leżące odłogiem rozległe winnice oraz winiarnię wraz z magicznymi, tufowymi piwnicami. Całość spustoszenia, pozostawionego przez państwowe przedsiębiorstwo, zakupione zostało przez firmę Galafriut, prężnie działające na rynku w sektorze sadownictwa. Rok 2006 – 2007 przyniósł kolejne zmiany. Firma sprzedała wszystko, pozostawiając sobie tylko sektor wyrobu win wraz z rozległymi winnicami, oraz przekształciła się w nowo założoną firmę Tokaj & CO, która w roku 2007, wkroczyła prężnie na winiarski rynek słowackich win.




Zlokalizowana w malowniczej wiosce Malá Tŕňa, winiarnia Tokaj & CO, z zewnątrz prezentuje dość klimatyczny charakter jednej z lokalnych posesji. Niepozorny, jednorodzinny domek jest bramą do potężnych, liczących ponad 2,5 kilometra, wydrążonych w tufowych glebach piwnic, których korytarze wypełnione są tysiącami beczek z dojrzewającymi winami.


Dość ciekawą polityką Tokaj & CO, jest produkcja win w oparciu o poszczególne szczepy oraz żelazną zasadę ich proporcji. Wszystkie wina, niezależnie od ich rodzaju, powstają z furminta (65%), lipoviny (25%) oraz muškáta žltý z udziałem 10%. Taki sam udział szczepów, a jakże odmienne style i smaki.

Komentarze