TERRA D’ALIGI - COCOCCIOLA 2017

Cococciola jest dość rzadkim szczepem, uprawianym wyłącznie w Abruzji, w prowincji Chieti. Niewiadomego pochodzenia szczep, używany był niegdyś do kupaży z innymi białymi odmianami, z czasem jednak powrócił do łask i stał się godnym przedstawicielem Chieti. Starannie wyselekcjonowane grona autochtonicznej odmiany Cococciola zostały zebrane z winnic należących do @terradaligiofficial , zlokalizowanych na wzgórzach Val di Sangro, tworząc:

🥂 Terra d’ Aligi Cococciola 2017
🌍 Abruzja
🏚️ Terradaligi.com
🌄 Val di Sangro
🍇 100 % Cococciola
🗃️ Alkohol 13%
🍾 10-12°C
🌆 @bottegadelgusto_delikatesy

👃 Uwodzi intensywnymi aromatami kwitnących kwiatów, jabłek oraz cytrusów.

💋 Dość zrównoważone z dobrą i pełną strukturą. Na Podniebieniu subtelny posmak cytrusowy z nutami trawiastymi. Całość dopełniona uśrednioną kwasowością, z delikatną pikanterią na finiszu.

🍽️ Aperitif, owce morza, ryby, pasty, smażone warzywa

Komentarze