Tatarska uczta z Dolcetto d'Alba Coste&Fossati 2018!

Wino to zawdzięcza swoje istnienie między innymi założycielowi winiarni Aldo Vajra, który w latach 1979-1985, postanowił posadzić w najlepszych winnicach Coste di Vergne i Fossati, sadzonki szczepu Dolcetto.

„Ziemia prosi o absolutne oddanie. Prosi, abyś kochał ją na dobre lub na złe, w obfitości i braku. Ziemia to prawie więcej niż dom. Jest częścią naszego życia i prosi o zachowanie z taką samą czułością, jaką zachowuje dla najdroższych uczuć. I niesamowite jest to, że pomimo wszystkich trudności, kochanie jej w ten sposób, wcale nie jest wysiłkiem.”G.D.Vajra

Dolcetto d'Alba Coste&Fossati 2018

Dolcetto d'Alba Coste&Fossati 2018, jest winem bardzo eleganckim i zarazem klasycznym. W swym charakterze oraz stylu, zbliża się do bardzo dobrego 2016 rocznika, a nawet porównywalne może być z najlepszym rocznikiem tego tysiąclecia, rokiem 2004. Grona użyte do produkcji tego wina pochodzą z 35-40 krzewów. Wino przeszło 20 dniową fermentację, a następnie dojrzewało w stalowych tankach przez okres 7 miesięcy. Nos bardzo złożony, wyróżnia się w dużej mierze aromatami czarnej wiśni, czerwonych owoców, lukrecji i tymianku. Usta spotykają się z zrównoważoną harmonią smaków, miękkimi i przyjemnymi taninami oraz świeżością. Dolcetto w tym wydaniu szczególnie dobrze komponować się będzie z potrawami z udziałem dziczyzny, wędlin, past na bazie mięsa, pieczystych potraw, a w tym konkretnym przypadku z tatarem z polędwicy wołowej.


Komentarze