Wino to zawdzięcza swoje istnienie między innymi założycielowi winiarni Aldo Vajra, który w latach 1979-1985, postanowił posadzić w najlepszych winnicach Coste di Vergne i Fossati, sadzonki szczepu Dolcetto.
„Ziemia
prosi o absolutne oddanie. Prosi, abyś kochał ją na dobre lub na złe, w
obfitości i braku. Ziemia to prawie więcej niż dom. Jest częścią
naszego życia i prosi o zachowanie z taką samą czułością, jaką zachowuje dla
najdroższych uczuć. I niesamowite jest to, że pomimo wszystkich trudności,
kochanie jej w ten sposób, wcale nie jest wysiłkiem.” – G.D.Vajra
Dolcetto
d'Alba Coste&Fossati 2018, jest winem bardzo eleganckim i zarazem
klasycznym. W swym charakterze oraz stylu, zbliża się do bardzo dobrego 2016
rocznika, a nawet porównywalne może być z najlepszym rocznikiem tego tysiąclecia,
rokiem 2004. Grona użyte do produkcji tego wina pochodzą z 35-40 krzewów. Wino przeszło
20 dniową fermentację, a następnie dojrzewało w stalowych tankach przez okres 7
miesięcy. Nos bardzo złożony, wyróżnia się w dużej mierze aromatami czarnej
wiśni, czerwonych owoców, lukrecji i tymianku. Usta spotykają się z zrównoważoną
harmonią smaków, miękkimi i przyjemnymi taninami oraz świeżością. Dolcetto w
tym wydaniu szczególnie dobrze komponować się będzie z potrawami z udziałem
dziczyzny, wędlin, past na bazie mięsa, pieczystych potraw, a w tym konkretnym
przypadku z tatarem z polędwicy wołowej.