Fekete Pince Hárslevelű 2013

Nazywany potocznie Wujkiem Belą, Bela Fekete z pewnością jest legendą Somló, a zarazem autorytetem wśród lokalnych winiarzy. Uważany za jednego z legendarnych winiarzy, swoją przygodę z winem rozpoczął w latach 70. ubiegłego wieku. Zaoferowano mu wówczas zakup winnic na południowym stoku wzgórza. Bela przez lata udoskonalał techniki winifikacji oraz dojrzewania win. W końcu osiągnął natomiast wzór klasycznego i tradycyjnego stylu win z regionu Somló. Kres jego pracy z winami przyszedł jednak wraz z 2014 rokiem. Z racji sędziwego wieku, dziewięćdziesięcioletni Bela sprzedał czterohektarową winnicę swoim uczniom i przyjaciołom. Akos Dolle, György Emmert i Gábor Riesz kontynuują filozofię swojego mistrza i nie zamierzają zmieniać technik produkcji.


Hárslevelű 2013 od Fekete Pince jest winem potężnym i zarazem nietuzinkowym. Jest też dość specyficznym rocznikiem w historii tej winiarni. Był to bowiem ostatni rok zbiorów za czasów Beli. Tajemnicą poliszynela jest jednak, czy to jeszcze on je zrobił, czy może już nowy zespół. Sięgając jednak do annałów historii, domniemywać można, iż wino w dużej mierze powstało pod okiem sędziwego Beli, natomiast proces dojrzewania oraz redukowania przebiegał już pod kontrolą nowych właścicieli.

Hárslevelű 2013 powstało z wykorzystaniem fermentacji spontanicznej, rocznego dojrzewania w używanych beczkach z węgierskiej dębiny o pojemności 1000 litrów oraz dwuletniego reduktywnego dojrzewania w stalowych kadziach. Piwnicę opuściło natomiast dopiero we wrześniu 2017 roku. Charakteryzuje się bursztynowym kolorem, z dość powściągliwymi aromatami jabłek i kwiatów lipy, przeplatanych nutami przypraw. W ustach wyczuwalna jest dość silna mineralność połączona ze smakami owoców cytrusowych, a występująca spora kwasowość wspaniale to wszystko balansuje. W przypadku tego wina z pewnością pożądana jest godzinna dekantacja, która pozwoli uwypuklić złożoność, jak również wszelkie jego walory.

Komentarze