Na początku warto jest wspomnieć, iż nie każde wino nadaje się do kolekcjonowania i dłuższego przechowywania. Szacuję się, iż tylko 2-3% produkowanych na świecie win nadaje się do leżakowania (wina te posiadają tzw. potencjał dojrzewania – starzenia). Pozostałe wina powinno spożywać się w okresie 3-5 lat od zbiorów. Jednakże te najlepsze potrzebują około 10-20 lat aby ewoluować, rozwinąć się i ukazać swój charakter. Głównymi ingrediencjami jest kwasowość, taniny, alkohol oraz cukier. Do takich win należeć mogą na przykład włoskie Barolo, francuskie Bordeaux, węgierskie Tokaje jak również niemieckie Rieslingi.
Temperatura – Wino jest bardzo
wrażliwe na temperaturę. Najbardziej optymalnym miejscem byłaby oczywiście
specjalnie przygotowana winna piwnica. Jednakże, nie każdy z miłośników win
dysponuje takim pomieszczeniem, które zapewni odpowiednie warunki temperatury,
wilgotności, dopływu świeżego powietrza, a przy tym posiadać regały od ziemi do
sufitu. Jeżeli jednak nie dysponujemy takim pomieszczeniem to przynajmniej
postarajmy się przechowywać naszą kolekcję w miejscach najbardziej do tego
optymalnych. Sugerowana temperatura przechowywania-- win powinna wynosić od 10
do 14˚C, jednakże dopuszcza się szerszy zakres nawet od 7˚C do 18-19˚C.
Ważniejsze natomiast jest to, aby unikać gwałtownych wahań temperatury, które
mogą najzwyczajniej zepsuć wino.
Światło – skrupulatnie
przechowywana kolekcja powinna stronić od światła, które niekorzystnie wpływa na
ewolucję wina. Najlepszymi warunkami dla naszych butelek będzie wyciemnione
pomieszczenie. Światło ma niekorzystny wpływ na wino i powoduje przyspieszenie
dojrzewania wina. Jeżeli natomiast będziemy chcieli korzystać ze źródeł światła
to na 100% musimy wyeliminować światło dzienne…niech to będzie np. słabe
światło pochodzące z żarówki.
Ułożenie butelek – należy pamiętać,
aby butelki w naszej kolekcji leżakowały w pozycji poziomej. Takie ułożenie
butelek sprawia, iż korek ma cały czas styczność z winem, a taka sytuacja
zapobiega wyschnięciu korka i kontaktu powietrza z winem. Należy również
zwrócić uwagę (w przypadku piwniczek – pomieszczeń) na składowanie wina. Białe
wina należy umieszczać jak najbliżej podłogi, gdzie temperatura jest niższa,
natomiast wina czerwone powyżej.
Wilgotność powietrza – ma bardzo duże znaczenie tak jak temperatura i ułożenie butelek. Najbardziej optymalna wilgotność powietrza powinna wahać się w przedziale 70-80%, jednakże zbyt duża wilgotność może doprowadzić do pleśnienia korków. Jeżeli butelki będą leżakować w zbyt suchym pomieszczeniu korek zacznie wysychać i kurczyć się dając możliwość dostania się powietrza do wewnątrz butelki. Najlepszym miejscem byłaby w tym przypadku chłodna piwnica, ale jeżeli jej nie mamy możemy posiłkować się winiarkami, które w rozszerzonej wersji posiadają regulację wilgotności. Jeżeli natomiast posiadamy średniej klasy winiarkę możemy wspomóc się domowymi sposobami na zwiększenie wilgotności. Jednym z takich sposobów jest umieszczenie pojemnika z wodą, która zwiększy wilgotność w winiarce chroniąc przy tym korki.
I pamiętajmy, że każda piwniczka
zaczyna się od jednej butelki!