Silvaner i szparagowy zawrót głowy

Sięgając historią do 1316 roku, należy zagłębić się w murach miasta Würzburg, gdzie mieszkał szlachetny patrycjusz Johannes von Steren, który podarował miastu swój majątek, a konkretnie posiadłości znajdujące się przy Semmelgasse (obecnie Semmelstraße 12) pod warunkiem, iż owa posiadłość zostanie przeznaczona na schronienie dla potrzebujących, biednych i chorych. W ten sposób powstał Neues Spital (Nowy Szpital), który od XVI wieku nazwany został Bürgerspital zum Heiligen Geist (Szpital Miejski Ducha Świętego). Szpital rozrastał się dość szybko, a to za sprawą kolejnych darowizn od zamożnych mieszczan Würzburga. W 1334 roku postanowiono posadzić tam pierwsze winnice, aby produkować wino, ze sprzedaży którego utrzymywano szpital, jak również produkowano je na własne potrzeby. Dziś, szczycący się siedmiusetletnią tradycją Weingut Bürgerspital jest częścią fundacji charytatywnej Bürgerspital Zum Hl. Geist, zarządzającej domami spokojnej starości, domami opieki oraz placówką geriatryczną. Operujący na areale 120 hektarów winnic, jest zarazem najstarszą winiarnią i jedną z największych w Niemczech oraz największą jeśli chodzi o posiadanie od 1407 roku, pojedynczej parceli (Würzburger Stein-Berg – 85ha). Würzburger Stein to jeden z najbardziej stromych stoków w Frankonii. Rozciągający się na północ od Würzburga na południowym zboczu Steinberg, bogaty w minerały wapienia muszlowego, spogląda na miasto pod kątem nachylenia od 30 do 80 procent. Tam też powstał…


🥂Würzburger Silvaner 2020 Trocken🥂, który pachnie zielono i ziemiście, odznaczają się tu aromaty warzyw, szparagów oraz trawy z nieśmiało przebijającymi się nutami owocowymi. Usta średnio zbudowane, jednak soczyste i pełne. Na podniebieniu spotkamy cytrusy, zieloną paprykę, szparagi, garstkę ziół i przypraw. Finisz natomiast wydaje się być ziemisty. Świetne wino do lżejszych posiłków takich, jak: tarta cebulowa, grillowane ryby w ziołach oraz do smażonych szparagów w emulsji maślanej z jajkiem poche.