Winnica Nadwiślańska, z ptakami za pan brat!

Spoglądająca na rzekę Wisłę, umiejscowiona w bliskim sąsiedztwie Sandomierza, od ponad sześciu lat prężnie reprezentuje świętokrzyskie tradycje winiarskie. Choć położona w gminie Dwikozy, Winnica Nadwiślańska jest wspaniałą wizytówką Sandomierskiego winiarstwa.


Sandomierski Szlak Winiarski prężnie kultywuje regionalne tradycje. Tutaj, w bliskim sąsiedztwie rzeki Wisły jak również na peryferiach historycznego Sandomierza, położona jest Winnica Nadwiślańska . Z dużym poszanowaniem dla natury, przy granicy obszaru Natura 2000, na skraju Gór Pieprzowych, winnica operuje na jednym hektarze upraw. 


Zlokalizowana na wysokości 160-190 metrów na poziomem morza, na lessowej glebie, Piotr i Małgorzata Mamińscy uprawiają zarówno hybrydy jak również vitis viniferę. Bardzo przemyślana i uporządkowana winnica daje owoce z takich odmian, jak: chardonnay, riesling, johanniter, hibernal, rondo oraz cabernet cortis. Mała winiarnia wtopiona częściowo w zbocze góry, również prezentuje wysoki poziom pod względem architektonicznym oraz produkcyjnym. Dodatkowo w 2020 roku została tu zbudowana altana degustacyjna, z której widok rozpościera się na Wisłę jak również na północno – zachodnią część Podkarpacia.


Właściciele winiarni przywiązują dużą wagę do fauny występującej w regionie. Szczególnie upodobali sobie ptaki, których w Rezerwacje Gór Pieprzowych jest bez liku. Można tu spotkać cierniówkę, paszkota, czaplę siwą, grzywacza, rudzika, kapturka, wilgę, dzięcioła zielonego, piszczaka, krwawodzioba oraz wiele innych gatunków. Praktycznie ptasie głosy pobrzmiewają echem przez całą dobę. Stąd też etykiety powstających tu win poświęcone zostały właśnie nazwom ptaków.

Hirundo 2021 (Jaskółka)


Wino powstałe z odmiany riesling, jest winem wytrawnym, dość lekkim i przyjemnym. Odnajdziemy tutaj aromaty owoców cytrusowych oraz zielonych jabłek. W ustach dość kwasowe i orzeźwiające. Nie doszukujmy się tutaj mozelskich czy frankońskich aromatów i smaków rieslinga. Wino jest bardzo świeże i sprężyste. Perfekcyjnie sprawdzi się z wiosennymi sałatkami, grillowanymi rybami oraz białym mięsem.

Alcedo 2021 (Zimorodek)


W tym przypadku Zimorodek reprezentuje chardonnay, wino które okupione tylko stalą, prezentuje nuty kwiatowe z domieszką egzotycznych owoców. Ciekawe wino z bardzo dobrą strukturą, nienarzucającą się kwasowością i charakterem, wspaniale komponować się będzie z bardziej złożonymi potrawami na bazie pieczonych ryb, owoców morza oraz kozich serów.

Emberiza 2021 (Trznadel)


Trznadel to nic innego niż hybrydowa odmiana, w tym przypadku reprezentowana przez szczep hibernal. Wino bardzo świeże i aromatyczne. W nosie odnajdziemy owoce sadu, trochę czerwonych owoców lasu oraz nut ziołowych. W ustach wino charakteryzuje się delikatną, aczkolwiek sprężystą kwasowością, z lekką goryczą na finiszu. Bardzo uniwersalne wino, zarówno do deski serów, jak również ryb oraz białego mięsa.

Rissa 2021 (Mewa)


Zwiewna elegancja różowego wina jest efektem kupażu cabernet cortis oraz regenta. Ciekawe wino tarasowe o wiosennych aromatach owoców takich, jak truskawka czy poziomka. Usta świeże oraz dość wyraziste. Wino bardzo ciekawie sprawdzi się z lżejszymi pastami, sałatkami oraz białym mięsem.

Tetrao 2020 (Głuszec)


Powstałe z dwóch szczepów cabernet cortis i regenta, muśnięte przez okres dziewięciu miesięcy francuską beczką, charakteryzuje się bogatymi aromatami czerwonych owoców z dodatkiem nut ziołowych. Usta ładnie zbalansowane. Jest owoc, jest tanina, jest zrównoważona kwasowość. Czego można chcieć więcej? Może grillowanych mięs!.


W ofercie Winnicy Nadwiślańskiej znajdziemy łącznie siedem etykiet. Poza prezentowanymi powyżej, dostępne są również dwie pozostałe etykiety. Do nich należą Galerida (Dzierlatka) będąca winem powstałym ze szczepu johanniter oraz Bubo (puchacz) czerwone wino dojrzewające przez okres dwudziestu miesięcy w dębowych beczkach.




Komentarze