Na styku trzech krajów – Słowacji, Węgier i Ukrainy – rozciąga się historyczny region Tokaju, słynący z jednych z najstarszych win świata. Choć większość konsumentów kojarzy Tokaj z Węgrami, to również po słowackiej stronie granicy znajdują się wyjątkowe winnice.
Wśród nich szczególne miejsce zajmuje Ostrožovič - Víno so srdcom – rodzinna winiarnia, która od dekad łączy tradycję z nowoczesnością, a lokalną tożsamość z ambicją tworzenia win klasy światowej. Winiarnia Ostrožovič znajduje się w miejscowości Veľká Tŕňa, jednej z siedmiu wiosek objętych apelacją Tokajská vinohradnícka oblasť. To tu rodzina Ostrožovič uprawia ponad 60 hektarów winorośli, z których powstają zarówno klasyczne tokaje, jak i nowoczesne wina wytrawne.
Historia marki Ostrožovič sięga 1990 roku, kiedy to Jaro Ostrožovič i jego żona Jarka postanowili pójść własną drogą i rozpoczęli produkcję win pod własnym nazwiskiem. Od samego początku postawili na jakość, inwestując zarówno w winnice, jak i technologię winifikacji. Szybko stali się pionierami nowoczesnego podejścia do tokajskiego winiarstwa na Słowacji.
Winnice Ostrožoviča rozciągają się na wulkanicznych glebach Tokaju, gdzie uprawia się tradycyjne tokajskie odmiany: furmint, lipovina (hárslevelű) i Žltý Muškát (sárgamuskotály). To z nich powstają zarówno legendarne wina słodkie z botrytyzowanych jagód – Tokajský výber, jak i świeże, aromatyczne wina wytrawne oraz musujące. Winiarnia znana jest także z produkcji lodowych i słomkowych win (ľadové a slamové víno), które zachwycają koncentracją i czystością aromatu.
Wśród nich szczególne miejsce zajmuje Ostrožovič - Víno so srdcom – rodzinna winiarnia, która od dekad łączy tradycję z nowoczesnością, a lokalną tożsamość z ambicją tworzenia win klasy światowej. Winiarnia Ostrožovič znajduje się w miejscowości Veľká Tŕňa, jednej z siedmiu wiosek objętych apelacją Tokajská vinohradnícka oblasť. To tu rodzina Ostrožovič uprawia ponad 60 hektarów winorośli, z których powstają zarówno klasyczne tokaje, jak i nowoczesne wina wytrawne.
Historia marki Ostrožovič sięga 1990 roku, kiedy to Jaro Ostrožovič i jego żona Jarka postanowili pójść własną drogą i rozpoczęli produkcję win pod własnym nazwiskiem. Od samego początku postawili na jakość, inwestując zarówno w winnice, jak i technologię winifikacji. Szybko stali się pionierami nowoczesnego podejścia do tokajskiego winiarstwa na Słowacji.
Winnice Ostrožoviča rozciągają się na wulkanicznych glebach Tokaju, gdzie uprawia się tradycyjne tokajskie odmiany: furmint, lipovina (hárslevelű) i Žltý Muškát (sárgamuskotály). To z nich powstają zarówno legendarne wina słodkie z botrytyzowanych jagód – Tokajský výber, jak i świeże, aromatyczne wina wytrawne oraz musujące. Winiarnia znana jest także z produkcji lodowych i słomkowych win (ľadové a slamové víno), które zachwycają koncentracją i czystością aromatu.
Choć Ostrožovič korzysta z nowoczesnych rozwiązań enologicznych, nie zapomina o dziedzictwie regionu. Wina dojrzewają w beczkach w historycznych, ręcznie kutych piwnicach tufowych, które zapewniają idealny mikroklimat przez cały rok. Do najcenniejszych należą wina typu výber – słodkie tokaje z dodatkiem jagód dotkniętych szlachetną pleśnią (botrytis cinerea), produkowane zgodnie z dawnymi zasadami, ale przy zachowaniu rygorystycznych norm jakości.