Battaglio - Barolo 2013

W sercu apelacji Roero, krainy win i trufli, znajduje się niewielka, rodzinna winiarnia – Battaglio. Jej domem jest Vezza d’Alba, mała miejscowość, leżąca nieopodal Alby, której terytorium pamięta czasy ludów przedindoeuropejskich oraz obecności rzymskiej pozostawiającej ślady związane z systemem dróg. Obecnie, na tej bogato historycznej ziemi swoje winorośla uprawia młody, prężny winiarz Gianluca Battaglio, który kultywuje przekazywane przez pokolenia rodzinne tradycje produkcji win. Swoje uprawy skupia w centrum Roero, Monferrato oraz Langhe. Z małych parceli, w limitowanych ilościach wytwarza wina z odmian typowych dla regionu. Wśród nich znajdują się między innymi: grignolino, barbera, moscato, dolcetto, brachetto oraz nebbiolo. Ten ostatni szczep, jest niekwestionowaną wizytówką regionu, a Gianluca tworzy z niego trzy etykiety: Langhe Nebbiolo, Nebbiolo d’Alba oraz Barolo.

Barolo 2013 jest winem, które przeszło proces winifikacji w salowych kadziach, by następnie dojrzewać w drewnianych beczkach przez okres co najmniej 36 miesięcy oraz około roku w butelkach, przed wypuszczeniem na rynek. Wino o rubinowym kolorze z ceglanymi refleksami, cechuje się bardzo czystym bukietem owoców leśnych i sadu, gdzie w głównej mierze pierwsze skrzypce gra czarna porzeczka, jeżyna oraz wiśnia. Jest tu również wyrazista nuta eukaliptusa, kawy oraz przypraw. Na dość surowym podniebieniu dominuje dojrzała czereśnia, przeplatana mielonym pieprzem. Mimo upływającego wieku, wino cały czas narzuca nieznaczne uczucie nadmiaru tanin. To arystokratyczne wino dobrze parować się będzie z dziczyzną, duszoną wołowiną, dzikim ptactwem, a w szczególności z daniami wzbogaconymi białymi truflami.
Grazie mile Gianluca!

Komentarze